Blog

Reivindicació durant la presentació del Carnaval

Impressionant i emotiu veure ahir gent de totes les edats donant suport a la nostra reivindicació.
Les constants restriccions pels horaris de les festes populars que organitza Deixebles de Sant Feliu ha arribat a un punt límit, i ahir ho vam traslladar públicament a la presentació del Carnaval de Terra Endins, en un Cirvianum ple.
A continuació podeu trobar el discurs que van llegir membres de l'entitat, tant actuals com de les diverses juntes que han passat.

Discurs pronunciat per Jordi Cubí (president entre 1997 i 2002), Núria Bassas (presidenta entre 2004 i 2006), Isaac Espaulella (president entre 2006 i 2012), Xevi Fabré (tresorer entre 2006 i 2013), Ernest Francolí (president entre 2012 i 2013), Albert Coma (soci des de 2016), Eudald Martínez (vocal des de 2013) i Arnau Segura (president des de 2013).

Associació Deixebles de Sant Feliu

Si les coses anessin com han d’anar, la presentació de les Senyoretes i Homenots d’aquest any hagués acabat aquí. Lamentablement, avui, aquesta presentació ha de tenir una segona part.

Avui, els Deixebles, els més grans i els més joves, sortim aquí per fer pública una situació que considerem insostenible. En els últims anys, l’ajuntament ha anat limitant la capacitat de l’associació d’oferir festes populars i de qualitat.

En especial, el punt que més perjudica a l’associació són les retallades en els horaris. Quan jo era presidenta, pràcticament tots els actes podien acabar a les 6 de la matinada. L’associació entén que cal cercar un equilibri entre el descans dels veïns i l’oci nocturn.

Per això, en els últims anys, hem acceptat restriccions en els horaris en zones conflictives com la plaça Vella o els jardins Vicenç Pujol. A més, també cal remarcar que l’entitat està involucrada i implicada en totes les iniciatives que busquen promoure un oci de qualitat a Torelló i en totes les campanyes de civisme, com la que es duu a terme durant el Carnaval.

En els últims mesos, ens hem reunit amb l’equip de govern per saber els horaris de finalització de les festes que l’associació té previst organitzar aquest 2017. Entre moltes altres sorpreses, destaca que els Concerts han d’acabar a les 5 de la matinada, el Riminí a les 4 i el Sopar de Solters i Solteres a les 3. Cal destacar que aquesta retallada afecta per igual a actes que es fan al centre del poble com als que es fan en zones més allunyades i on hi viu menys gent, com la zona esportiva.

Aquesta no és la primera vegada que es proposa una retallada tan dràstica. Tot i tenir l’aprovació de la Regidora de Cultura als horaris habituals des del mes de març, l’any passat, deu dies abans de començar la Festa Major se’ns van comunicar uns horaris inversemblants, entre els quals destacava que la Porronada havia d’acabar a les 2.

Que l’ajuntament proposi aquests horaris no només sorprèn, sinó que demostra un alarmant desconeixement de la realitat del municipi i de la funció social i cultural de l’associació.

De la mateixa manera que l’associació entén que s’ha de trobar un equilibri, l’ajuntament ha d’entendre que, per oferir una programació popular i de qualitat, l’associació necessita els recursos que es poden obtenir en les hores de festa que s’estan retallant. A tot això, a més, s’hi ha d’afegir que la subvenció que rep l’entitat també s’ha retallat.

Aquesta situació ens ha portat a haver d’organitzar festes en locals privats, cosa que no s’adequa amb un dels principals raons de ser de l’associació: organitzar festes populars i obertes a tothom.

A vegades ens plantegem quin sentit té organitzar coses pel poble de forma totalment altruista si ens hem d’estar barallant constantment amb l’ajuntament per poder fer-les amb un mínim de qualitat. De veritat que no és el que volem… i ens preocupa de cara al futur.

Un dels arguments que més s’utilitza des de l’equip de govern per justificar la retallada en els horaris és una enquesta de valoració de la Festa Major que es va fer l’any passat. Com heu sentit, aquesta enquesta la van respondre 42 persones, de les quals 24 es van queixar d’alguns actes organitzats pels Deixebles, del soroll en general i de la durada de les festes. Sí, sí, 24. Deixebles té més de 300 socis.

Avui aquí som 500. I Proposem fer-ne una altra, d’enquesta, perquè creiem que per les queixes d’un grup reduït però que crida molt, no es poden llançar per la borda més de 20 anys de trajectòria en les festes populars i la participació de milers de persones en els actes de Deixebles.

Si us plau, que aixequi la mà, qui no estigui d’acord amb el que proposa l’ajuntament.

Està tot dit.
Visca la República de la Barrila! Visca el Rei Carnestoltes! Visca Sant Feliu! Moltes gràcies!

  • 04/02/2017